Renovering af facade – hvad er dine muligheder?

Renovering af facade – hvad er dine muligheder?

En facade har typisk en lang levetid, og ofte er det nok at opfriske den med et nyt lag maling eller puds hvert årti. Men afhængigt af faktorer som vejr, alger og luftforurening kan din facade have brug for mere eller mindre vedligeholdelse – og i sidste ende en renovering, hvis der opstår større skader.

Med regelmæssig vedligeholdelse og renovering når det er nødvendigt, sikrer du, at ydersiden af din bygning forbliver pæn og indbydende, og samtidig opretholder du grundlaget for optimal isolering.

Er det tid til renovering?

Man taler typisk om renovering af facade, hvis der er større afskalninger, ridser eller skader. Oftest vil du kunne se, om det er ved at være tid til at renovere facaden på din bygning. Afskalninger af farve og puds er det mest åbenlyse tegn.

Det kan dog være en god idé at undersøge facaden yderligere for at finde ud af, om der er større skader på din facade. Brug hertil en hammer og bank på ydervæggene af din bygning. Lyder det hult, kan det tyde på, at der er huller – du bør i så fald kontakte en håndværker, der kan vurdere skaden og udarbejde en plan for renoveringen.

Typer af facade og renovering 

Alt efter hvilket materiale din facade består af, og hvor stor skaden er, er der forskellige muligheder for renovering af den. Du kan se et udvalg af forskellige typer nedenunder, men listen er ikke udtømmende. Derfor er det bedst at tage kontakt til en murer for at få vejledning til den optimale renovering af netop din facade. 

Pudsede facader

Pudsede facader er et populært valg for dem, der ønsker et elegant og glat udseende på deres facade. Men de kræver regelmæssig vedligeholdelse, så de forbliver pæne. Er der større ridser eller afskalninger bør facaden renoveres. 

Her starter man med at rense facaden og fjerne gammelt puds ved at sandblæse eller slibe den. Derefter repareres mursten og fuger, og et nyt lag puds påføres. Til sidst kan du vælge at sætte et personligt præg ved at få facaden malet. 

Kalkede facader

Kalkning af facader er en god teknik til overfladebehandling af din bygning. Desuden er kalk åndbart, hvilket betyder, at fugt transporteres væk fra væggen. Dermed kan kalkning hjælpe med at forebygge fugtskader.

Ligesom med en pudset facade, vil facaden først blive rengjort for rester af puds eller gammelt kalk og renset med vand for at ‘forvande’. Herefter repareres fuger med kalkmørtel, der bedre kan holde til vægten af kalken frem for cementmørtel. Nogle gange kan det være nødvendigt at sandkalke facaden, inden den endeligt kalkes med kalkmælk. 

Facader med træbeklædning

Facader i træbeklædning er typiske for sommerhuse, men de findes også på andre bygninger. Denne slags facade kræver en omfattende renovering, hvis brædderne er begyndt at blive dårlige og rådne. Så skal de udskiftes helt.

Murstensfacader

Vil du gerne beholde looket af din murstensfacade uden at kalke eller pudse den, så vil renoveringen bestå af omfugning og reparation af mursten. Det kræver gode murere og præcist håndværk at få det til at se pænt ud igen. 

Facadeisolering

Det kan også være en mulighed at få din facade isoleret. Det er især en god idé, hvis dit hus er ældre, da gamle huse ofte er dårligt isoleret i ydervæggene. Vælger du at få opsat facadeisolering, vil du kunne spare penge på varmeregningen, da du mindsker tabet af varme gennem ydervæggene. 

Her bliver væggene beklædt med facadeisolering, der monteres med særlige dybler, og et lag puds påføres ovenpå. Så får du både et pænt udseende og en bedre isolering. 

Pris på renovering af facade

Det er rigtig svært at forudsige, hvor meget renovering af en facade vil koste, da det afhænger meget af facadens tilstand, størrelse og materialer. Du vil formentlig skulle regne med mellem 500 og 2000 kr./kvadratmeter, men der kan være afvigelser.  

Det kan være svært at finde rundt i de forskellige muligheder for facaderenovering og ligeledes svært at vurdere, hvilken metode der er bedst egnet til netop din facade. Det kan derfor være en fordel at lade sig rådgive af erfarne specialister. Hos B-fliseservice tilbyder vi professionel rådgivning og sparring om alle aspekter af renovering af din facade. Du kan altid kontakte os med dine spørgsmål og overvejelser.

FAQ

Hvad er de typiske omkostninger ved en renovering af facade?

Omkostningerne ved en renovering af facade kan variere betydeligt afhængigt af flere faktorer såsom størrelse, materialer og omfang af renoveringsarbejdet. Man skal også huske, at opsætning af stillads ofte er en ekstraudgift ved facaderenovering. Det er altid bedst at få et tilbud fra en entreprenør baseret på en grundig vurdering af din specifikke facade.

Hvordan kan jeg sikre, at min renoverede facade forbliver i god stand?

For at sikre at din renoverede facade forbliver i god stand, er det vigtigt at udføre regelmæssig vedligeholdelse, såsom rengøring og inspektion, samt reparation af mindre skader. Det er også en god idé at adressere eventuelle problemer så hurtigt som muligt for at forhindre yderligere skader.

Hvornår bør jeg overveje at renovere min facade?

Du bør overveje at renovere din facade, når du begynder at bemærke tegn på forringelse såsom afskalninger, revner eller andre skader. Det kan også være nødvendigt at renovere, hvis din facade ikke længere opfylder dine æstetiske eller funktionelle behov.