5 tips til renovering af badeværelse

Renovering af badeværelse kan være et omfattende projekt, især når der er tale om en totalrenovering. Der er mange forskellige aspekter at tage højde for, og mange beslutninger der skal tages. Her får du 5 tips til planlægning af renoveringen og valg af en af de vigtigste elementer – nemlig fliserne. 

Tip 1: Planlæg renoveringsperioden

En renovering af et badeværelse kan tage 4-6 uger baseret på størrelsen af rummet. I denne tid vil du ikke have ubegrænset adgang til badeværelset, og der kan gå flere uger, hvor det slet ikke kan bruges. Derfor kan det være en god idé at gøre dig nogle overvejelser om, hvornår renoveringen passer ind i kalenderen. Undgå f.eks. at lægge en renovering i ferieperioder, hvor hele familien er hjemme. Sørg også for at have mulighed for at bruge badeværelse/bruser andre steder – hos naboen eller vennerne eksempelvis. Du kan også leje et mobilt badeværelse, hvis du vil være på den sikre side.

Tip 2: Vælg de rigtige fliser

Fliserne spiller en afgørende rolle i en renovering af badeværelset. Der er særlige regler om, hvilke materialer der må bruges til overflader i vådrum, og fliser er et sikkert valg til både gulv og vægge i vådzonen.

Fordi fliserne udgør en væsentlig del af overfladerne i badeværelset, er det vigtigt nøje at overveje, hvilken slags fliser du gerne vil have. Farven og størrelsen af fliserne, og det mønster de lægges i, kommer til at være afgørende for den overordnede stemning, der skabes i rummet. Er der ikke særlig meget naturligt lys i dit badeværelse, kan det eksempelvis være en god idé at vælge lyse fliser.

Tip 3: Overvej størrelsen af fliserne 

Størrelsen på fliserne kan have en stor indflydelse på udtrykket i badeværelset. Store fliser vil ofte skabe et mere roligt udseende, fordi der er færre fuger, mens mindre fliser kan lægges i specielle mønstre, præcis som du ønsker det. Valget afhænger helt og holdent af, hvad du selv foretrækker. En god tommelfingerregel er dog, at store fliser er bedst i store rum og små fliser passer bedre til mindre rum.

Selve rummets størrelse har også en indflydelse på, hvor store fliserne overhovedet kan være. Der skal nemlig være en vis hældning til afløbet, og her kan det være nødvendigt at bruge mindre fliser, hvis området ikke er særlig stort. Rådfør dig med mureren, der skal lægge fliserne, så du ved, hvor store fliserne maksimalt kan være, inden du går ud og vælger. Så undgår du at blive skuffet over, at de fliser du havde forelsket dig i, ikke kan bruges alligevel.

Tip 4: Prøv mønstret af

Der er flere muligheder for mønster, når du skal lægge fliser. Du kan du vælge et enkelt mønster, hvor fliserne flugter med hinanden – men hvis du vil skabe et lidt andet udtryk, så prøv at lege lidt med opsætningen af fliserne. De kan eksempelvis lægges i sildebensmønster eller forskudt med en halv flise i forhold til hinanden. Du kan også vælge at have et par dekorationsfliser, der er en anden farve end resten af fliserne. Dermed kan du skabe et interessant udtryk, der kan tilpasses helt efter dine ønsker.

Men inden du beslutter dig, er det en god idé at prøve opstillingen af. Læg fliserne i det mønster du overvejer, og tag et par skridt tilbage for at se på det i helhed. Det vil ofte kunne give dig en fornemmelse af, om det er noget, du har lyst til at omgive dig med til hverdag.

Tip 5: Undgå hovedpinen og vælg totalentreprise

Ved renovering af badeværelse er der mange forskellige aspekter, der skal tages højde for. Det kræver bl.a. nedrivning samt arbejde med vvs, el og fliser. Du kan vælge selv at hyre forskellige håndværkere til hver opgave, men ofte er det nemmere at hyre én håndværker, der tilbyder totalentreprise. De vil kunne sørge for, at alle opgaver forløber glat og i den rigtige rækkefølge. Samtidig styrer de kommunikationen mellem de forskellige dele af renoveringen. Så slipper du for at koordinere, hvilken håndværker der skal udføre arbejdet hvornår. Det er også en slags garanti, da du vil have en kontakt, der står med ansvaret for, at al arbejde udføres korrekt og ordentligt.

Overvejer du at give dit badeværelse en overhaling? Du er velkommen til at kontakte os hos B-Fliseservice for en uforpligtende snak om renovering af dit badeværelse. 

FAQ

Hvor lang tid tager renovering af badeværelse?
Det kommer an på omfanget af opgaven, men for det meste vil en renovering tage mellem 4 og 6 uger


Hvorfor bruger man fliser i badeværelset?
I et badeværelse er overfladerne udsat for meget vand og fugt. De fleste fliser er særligt modstandsdygtige og nemme at rengøre, hvilket gør dem til et ideelt valg til vådrum. Men bestemte fliser kan være mere krævende end andre. Det er bedst, hvis du rådfører dig med en murer om valg af fliser.


Hvornår skal et badeværelse renoveres?
Man plejer at sige, at et badeværelse skal renoveres med 20 til 30 års mellemrum, men for det meste vil der gå mindre tid imellem. Er der åbenlyse skader i badeværelset, fx i fliser eller armaturer, så hellere få dem skiftet ud før end senere.